Valbeveiliging set

In noodsituaties heb je vaak te maken met mensen die op hoogte moeten worden gered en daarvoor heb je een valbeveiliging set nodig. In een valbeveiliging set zitten alle essentiële tools die een veilige redding mogelijk maken. Eén van de belangrijkste onderdelen is een veiligheidsharnas. Dat wordt gebruikt om de slachtoffers veilig vast te maken, om ze vervolgens met een lier naar een ander niveau te kunnen takelen. Een valbeveiliging set bevat ook een groot aantal leef- en vanglijnen. Het doel daarvan is het leggen van fysieke verbindingen tussen de slachtoffers en de redders.

Verankeringen in een valbeveiliging set

Bij noodsituaties waarbij slachtoffers moeten worden opgetakeld is een goed bevestigingspunt voor een lier van levensbelang. In een valbeveiliging set moeten daarom altijd enkele verankeringen zitten. Dat kan gaan om een verankering boven een gat, in de vorm van een tripod. Dat is een driepoot, waaraan aan de bovenzijde een lier kan worden bevestigd. Er bestaan ook speciale verankeringen voor een tank, zodat een lier in de tank kan worden neergelaten. En er zijn ook speciale ankerpunten voor horizontale mangaten. Of al deze verankeringen deel moeten uitmaken van jouw valbeveiliging set kun je advies vragen bij de klantenservice van G4S Safety Solutions.

Afdalers en reddingslieren

Vooral bij industriële toepassingen en in de offshore industrie komt het met zekere regelmaat voor dat mensen met behulp van afdalers en reddingslieren uit een benarde situatie moeten worden geëvacueerd. Daar zijn allerlei soorten reddingslieren voor verkrijgbaar. Om te voorkomen dat de slachtoffers grote valpartijen ondergaan kan er ook gebruik worden gemaakt van valstoppers. De keuze bij deze systemen is groot en het is de vraag welke systemen je moet opnemen in jouw valbeveiliging set. Bij G4S Safety Solutions kun je vrijblijvend advies krijgen over de mogelijkheden van deze systemen.